Michael Jordan και Nike. Το πιο ακριβό προξενιό στην ιστορία του αθλητισμού.

0

Εάν είσαι άνω των 35 τότε πιθανόν να πρόλαβες να ζήσεις την περίοδο της αυτοκρατορίας, του Michael Jordan. Αν όχι, τότε αυτή είναι η ιστορία μιας απόφασης που άλλαξε το μέλλον πολλών.

Image

ΓΡΑΦΕΙ Ο GIANNOS TRAN

Με αφορμή την προβολή, εδώ και μερικές εβδομάδες από το ESPN και Netflix, της σειράς ντοκιμαντέρ για τον σπουδαιότερο και σημαντικότερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, ανατρέχουμε οι παλαιότεροι στις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας στους αξέχαστους τελικούς των Bulls απέναντι στους Seattle & Utah (η σειρά δεν έχει φτάσει ακόμη σε εκείνη την περίοδο) και μαθαίνουν οι νεότεροι τι εστί Michael Jordan. H προσωπικότητα και το ταλέντο του δημιούργησαν τα late 80’s και τα 90’s ένα είδωλο αναγνωρίσιμο σε όλο τον πλανήτη με τεράστια επιρροή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας (κυρίως στην Αμερική) από την πολιτική, κοινωνία, ψυχαγωγία και φυσικά τον χώρο των brands και το marketing.

Όταν αναφερόμαστε στον MJ το μυαλό πάει φυσικά και στο brand συνώνυμο του προσωπικού του brand, την Nike. Eίναι αξιοσημείωτο το γεγονός, 22 χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση που η πασίγνωστη σειρά παπουτσιών Jordan παραμένει στη λίστα των 10 πρώτων παπουτσιών σε πωλήσεις. Σύμφωνα με το businessinsider.com για το έτος που πέρασε (2019) στην πρώτη 10αδα σε πωλήσεις φιγουράρει το Nike Jordan line. 3o σε πωλήσεις το Jordan 6, 5o το Jordan 6 της κλασσικής σειράς Air Jordan και 6o το Air Jordan 4. H Nike ήταν και είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του GOAT τόσο σε χρήμα αλλά και σε marketing. Aπό το 1984 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έδωσε στον Mike γύρω στο 1.3 δις δολλάρια (forbes.com) συμβάλλοντας στο μέγιστο στη ανάπτυξη του ονόματος του.

Τα 2 τελευταία επεισόδια (SPOILERS AHEAD) μας δείχνουν για πρώτη φορά σε βίντεο ντοκουμέντο για το ξεκίνημα της σχέσης των δύο και για το πώς ο ατζέντης του Jordan, David Falk, με την επιμονή του άλλαξε το χάρτη της ιστορίας ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά brands στον κόσμο.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 80, η τοποθέτηση της Nike ήταν εντελώς διαφορετική από τι σήμερα. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι εκείνη η συμφωνία (η πρώτη) των 250 χιλιάδων δολαρίων άλλαξε την πορεία ενός brand αουτσάιντερ τη στιγμή που τότε η Adidas κατείχε το 50% της αγοράς σε τζίρο και την Converse να είναι το παπούτσι συνώνυμο με το NBA με συνεργασίες αστεριών της τότε εποχής όπως Magic Johnson, Larry Bird και Julius Erving. Ο μικρός τότε Mike φορούσε παπούτσια Converse όταν αγωνιζόταν για το πανεπιστήμιο της North Carolina, η Converse δεν έβλεπε στο πρόσωπο ενός ρούκι ευκαιρία να επενδύσει και να προστεθεί στην ελιτ των τότε συνεργασιών, συνεπώς η επιθυμία του, μετά το draft του στους Bulls ήταν να πάει με την Adidas.  Φαινομενικά η Adidas έπαιζε παιχνίδι μόνη ωστόσο η απροθυμία για παραγωγή ενός μπασκετικού παπουτσιού από την εταιρεία δεν έκανε την συνεργασία αυτή πραγματικότητα ποτέ. Κάπου εκεί ξεκινάει η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα (όπως εξελίχθηκε μέχρι και σήμερα) deals στην ιστορία του marketing.

O ‘έρωτας’ όμως άργησε να έρθει. Δεν ήταν ποτέ κεραυνοβόλος μιας και ο Jordan δεν έμπαινε καν στο αεροπλάνο με τον ατζέντη του για συνάντηση με την Nike. O Falk, λόγω καλής σχέσης τότε με το ανερχόμενο αθλητικό brand, κάλεσε τους γονιούς του Jordan και ήταν η μητέρα του που έπεισε τον γιο της να ακούσει τουλάχιστον τι είχαν να πουν οι άνθρωποι της Nike. ‘Γιε μου, πήγαινε να ακούσεις. Μπορεί να μην σου αρέσει αλλά τουλάχιστον δώσε την ευκαιρία να ακούσεις’ αναφέρει ο Jordan. Έτσι και έγινε. Σημαντικό ρόλο για τη συμφωνία έπαιξε η διαπραγμάτευση του Falk να δημιουργηθεί προσωπική γραμμή μοντέλου αποκλειστικά σε μια εποχή που η εταιρεία βάδιζε σε αυτό το πρότυπο σε συνεργασίες με αθλητές ατομικών αθλημάτων όπως το τένις. Η στρατηγική ήταν να πάρουν ένα αθλητή ομαδικού αθλήματος και να δημιουργηθεί ένα προσωπικό brand όπως γινόταν τότε με μποξέρ και τενίστες.

Τα Air Jordan γεννήθηκαν μετά από ‘τρικυμίες και κύματα’ με την Nike να θέτει τον τέταρτο!!! χρόνο ως στόχο τα 3 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Οι πωλήσεις εκείνη τη χρονιά έφτασαν τα 126 εκατομμύρια δολάρια! Η εταιρεία πέτυχε φλέβα χρυσού. Το Jordan brand γινόταν κάτι περισσότερο από ένα ακόμη αστέρι του αθλητισμού, άρχισε να γίνεται κουλτούρα η οποία μετά την εισαγωγή της πρώτης Dream Team στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, επεκτεινόταν σε όλο τον πλανήτη. Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Michael Jordan μέχρι και σήμερα, ακόμη και το μεγαλύτερο τρέχον deal του Lebron με την Nike το οποίο είναι σήμερα το ακριβότερο από όλους τους ενεργούς αθλητές του ΝΒΑ.

Η ιστορία γράφτηκε, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και η Nike έχτισε και χτίζει μέχρι σήμερα την αυτοκρατορία της με θεμέλιο λίθο τον Michael Jordan. Πόσο διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν αν δεν έλεγε ο Mike το ναι. Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν ο ατζέντης του δεν πίστευε στο Air Jordan, εμπνευσμένο από την ικανότητα του Jordan να ‘μένει’ στον αέρα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

 

Coffee House