“Κάτι το μοναδικό το σεμινάριο της Euroleague”

0

Όπως σε όλες τις δουλειές έτσι και στη δουλειά του προπονητή υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν τη δουλειά τους διεκπαιρεωτικά, όμως υπάρχουν κι αυτοί που πριν μπουν στο γήπεδο για να προπονήσουν έναν αθλητή, έχουν φροντίσει να πάρουν τον μάξιμουμ της γνώσης για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό.

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, ανήκει ο Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών Αμαρουσίου, Δημήτρης Γκόφας, ο οποίος δεν δίστασε να ταξιδέψει μέχρι την Βαρκελώνη με μοναδικό στόχο να παρακολουθήσει, μαζί με μόλις 200 προπονητές απ’ όλο τον κόσμο, το πρώτο Σεμινάριο Προπονητικής της Euroleague, στο οποίο δίδαξαν οι Ομπράντοβιτς, Μεσίνα, Λάσο, Γιασικεβίτσιους, Πασκουάλ και Μπαρτζώκας!

Ο Έλληνας τεχνικός που σε χαλεπούς καιρούς δεν δίστασε να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι με μοναδικό στόχο να μπορεί να παρέχει το καλύτερο δυνατό στους αθλητές του, μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από το Σεμινάριο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας επιστρέφοντας από ένα τέτοιο Σεμινάριο;
«Ήταν μία πραγματικά υπέροχη εμπειρία. Γενικά παρακολουθώ Σεμινάρια που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης επί 29 συναπτά έτη, όμως αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Το επίπεδο ήταν υψηλότατο, καθώς οι προπονητές που μίλησαν είναι από τους καλύτερους στο κόσμο, όμως και το επίπεδο αυτών που το παρακολούθησαν ήταν πολύ υψηλό. Σε αυτές τις ημέρες αν κάποιος δεν είναι πραγματικά τεχνικός που επιδιώκει να εξελίσσεται δεν μπαίνει στη διαδικασία να επενδύσει τόσα χρήματα, οπότε όσοι βρέθηκαν στο Joventut de Badalona Stadium ήταν πραγματικά μύστες του αθλήματος. Γενικά γύρισα στην Ελλάδα γεμάτος με νέες ιδέες αλλά και πολλές όμορφες αναμνήσεις».
Ποιος από τους ομιλητές σας εξέπληξε περισσότερο;
«Όταν μιλάμε για προπονητές τέτοιου επιπέδου νομίζω θα είναι άδικο να κάνεις ειδική μνεία μόνο σε έναν. Στο παρθενικό Σεμινάριο της Euroleague όλοι οι ομιλητές ήθελαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους κι αυτό έκαναν. Από όλους είχες κάτι να πάρεις και όλοι με τον τρόπο τους έδιναν τροφή για σκέψη και κίνητρο να πας τις ιδέες τους ένα βήμα παρακάτω».
Γιατί ένας προπονητής που αυτή τη στιγμή ασχολείται με νεαρούς αθλητές να παρακολουθήσει ένα Σεμινάριο της Euroleague;
«Αρχικά το μπάσκετ είναι παντού το ίδιο. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατηγορίες. Ένας προπονητής ανεξαρτήτως που εργάζεται μία συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να επενδύει στις γνώσεις του. Από εκεί και πέρα, αν θες να δημιουργήσεις παίκτες που θα μπορούν να σταθούν στην Euroleague θα πρέπει να μάθεις εκ των έσω τις απαιτήσεις που υπάρχουν εκεί και τις λεπτομέρειες που κοιτάζουν σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί να μην παίξουμε στο παιδικό της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών Αμαρουσίου κάποιο από τα… 100 συστήματα του Πασκουάλ, όμως σίγουρα θα εφαρμόσουμε πολλές από τις λεπτομέρειες που υπάρχουν στις νέες τάσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ».
Από τα λεγόμενα σας συμπεραίνω ότι θα βρίσκεστε και του χρόνου στο Σεμινάριο της Euroleague;
«Αυτό είναι δεδομένο! Όπου υπάρχει ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου θα είμαι εκεί. Του χρόνου το δεύτερο Σεμινάριο προπονητικής της Euroleague θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη κι εκεί ελπίζω να δω και περισσότερους Έλληνες προπονητές γιατί εκτός από τις γνώσεις είναι και μία εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξεις απόψεις και ιδέες με προπονητές από όλο τον κόσμο».