Συνέντευξη Γιάννου Παντελίδη: Έτσι τα έβγαλε εις πέρας η ακαδημία του Όλυμπου Αγλαντζιάς την περίοδο της Καραντίνας

0

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου κάνει αρχή στην προετοιμασία της η ανδρική ομάδα του Όλυμπου Αγλαντζιάς και επίσης τα παιδιά των ακαδημιών επιστρέφουν κι αυτά ξανά στις αγαπημένες τους προπονήσεις. Ο Όλυμπος Αγλαντζιάς σαν όλες τις υπόλοιπες συνοικιακές και μη μπασκετικές ομάδες της Κύπρου είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα με τον ερχομό του Κορονοϊου. Συναντήθηκαμε με τον κόουτς Γιάννο Παντελίδη και τον ρωτήσαμε εφ’ όλης της ύλης για ό,τι είχε να κάνει σχέση με την ομάδα και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων της πανδημίας:

Image

Πως τα βγάζουν πέρα οι ακαδημίες του Όλυμπου τα τελευταία 2 χρόνια με την πανδημία του Κορονοϊού;

Η πραγματικότητα είναι ότι με τον καιρό που είμαι στον Όλυμπο εγώ (είμαι στο 19ο και πάω στον 20ό έτος στον Όλυμπο) από την αρχή είχαμε μια φιλοσοφία ότι τα οικονομικά μας θα κυμαίνονται στα πλαίσια των εσόδων μας και προσπαθούσαμε με τον κ. Κώστα Δημτρίου (που είναι ο πρόεδρος του σωματείου και ουσιαστικά είναι ο διαχειριστής των οικονομικών) να χωρίσουμε τα οικονομικά του σωματείου ξεχωριστά με το μπάτζετ του μπασκετικού τμήματος. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε και το μπάσκετ του κάθε τμήματος (ηλικιακού γκρουπ) για να ξέρουμε τα έσοδα και τα έξοδα. Από θέματα οικονομικής οργάνωσης έχουμε μια πλήρη εικόνα, ξέρουμε τι μας γίνεται. Άρα ήμασταν έτοιμοι και σε περίπτωση που είχαμε τέτοιο φαίνόμενο. Που μας ήρθε. Οποιασδήποτε μορφής κρίση κι αν ερχόταν ήμασταν έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Και αυτό εξαρτάται πάντα από τη σωστή διαχείριση των οικονομικών. Εγώ είμαι 20 χρόνια στον Όλυμπο και μπορώ να πω ότι έχουμε μια πολύ καλή οικονομική διαχείρηση.

Ήμασταν έτοιμοι από πλευράς οικονομικής κατάστασης όμως το απρόσμενο, και το αναπάντεχο και το μη γνωρίσιμο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε (του Κορονοϊου), όπως ήταν φυσικό σίγουρα υπήρχε στρες, υπήρχε άγχος. Ήταν κάτι που δεν περίμενε κανένας, ήταν ξαφνικό. Τη μια μέρα δουλεύεις και την άλλη έκλεισες. Όμως από θέμα οικονομικής πλευράς το αντιμετωπίσαμε.

Τι προσπαθεί να κάνει η ομάδα για να κρατήσει τους παίχτες σε καλή φυσική κατάσταση;

Στην πρώτη φάση της πανδημίας το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν μια επικοινωνία με τους παίχτες μας μέσω emails. Τους στέλλαμε emails με διάφορα ασκησιολόγια έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν. Το αποτέλεσμα όμως στην πρώτη φάση δεν ήταν αναμενόμενο. Δηλαδή, εμείς πιστεύαμε ότι τα παιδιά θα έμπαιναν στη διαδικασία ανταπόκρισης. Δυστυχώς, μια μεγάλη μάζα παιχτών δεν ανταποκρίθηκε. Εντάξει, ήταν κάτι που επηρέασε όλο τον κόσμο, επηρέασε και τα παιδιά. Δεν πήγαιναν σχολείο και έτσι δεν μπήκαν στη διαδικασία να ακολουθήσουν ένα ασκησιολόγιο γιατί είχε και πολλά μέτρα αυστηρά (που δεν τους το επέτρεπαν). Υπήρχαν τα μηνύματα, δεν μπορούσαν να βγουν έξω να ασκήθουν, να κάνουν περίπατο, οπότε θεωρώ ότι επηρεαστήκαν όλοι.

Μετά από τις πρώτες χαλαρώσεις υπήρχε ανταπόκριση, τα παιδιά επέστρέφαν πίσω, πάντα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, για την διασφάλιση όλων μας. Άρα αρχίσαμε με ατομικές προπονήσεις. Με τις ατομικές προπονήσεις τι πετύχαμε; Πετύχαμε ένα πράγμα το οποίο δεν μπορούσαμε να πετύχουμε τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα στα αγωνιστικά τμήματα, που κάποια παιδιά που είχαν ελλείψεις δεν μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στα ατομικά τους γιατί είχαμε το ανταγωνιστικό κομμάτι, έπρεπε να ασχοληθούμε με την τακτική περισσότερο. Άρα με αυτό το τρόπο βελτιώσαμε κάθε παιδί στα ατομικά του.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των παιδιών μετά την 1η καραντίνα όταν επέστρεψαν ξανά στις προπονήσεις τους;

Ήταν χαρούμενα! Φαινόταν η δίψα που είχαν γιατί αν σκεφτούμε ότι από τα μέσα του Μάρτη επέστρεψαν στα γήπεδα τέλος του Ιούνη περίπου όταν ήταν οι πρώτες χαλαρώσεις και ήρθαν πίσω ήταν πολύ χαρούμενοι, εκδηλωτικοί και με δίψα να παίξουν. Είχαν όλα αυτά τα στοιχεία αλλά να πω κι ότι στοίχησαν οι 2-2μισι μήνες που ήταν σε αποχή και ήταν σε πλήρη αποχή σχεδόν τα περισσότερα παιδιά, αυτό στοίχησε πολύ στη φυσική τους κατάσταση, αλλά και στην ψυχολογία τους. Και έβλεπες ότι τα παιδιά ήταν λίγο δυσαρεστημένα όσον αφορά το κομμάτι και της αβεβαιότητας ως προς το τι ήταν να συμβεί. Γιατί ήρθε και στο τέλος της χρονιάς (το πρόβλημα της πανδημίας). Ήρθε η διακοπή ενόσω ήμασταν σε μια αγωνιστική φαση, και παίζαμε αγωνιστικά και ξαφνικά σταματούν τα πάντα, δεν λειτουργεί τίποτε και επιστρέφουν πίσω και υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα. Ολοκληρώσαμε την περσινή χρονιά όσο πιο καλά και ήπια γινόταν. Προετοιμάσαμε τους παίχτες για τη νέα σεζόν και το πως πρέπει να επανέλθουν.

Για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς ήρθαμε σε μία συνεργασία με Fit Net Test, η οποία είναι μια εταιρεία που κάνει εργομετρικές εξετάσεις στους αθλητές. Κάναμε μια εργομέτρηση σε παιδιά που δείξαν ενδιαφέρον, δεν ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν. Και όντως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα θετικότερα. Ήταν αποτελέσματα που έδειξαν πράγματι πόσο επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Γιάννος Παντελίδης, προπονητής Όλυμπου Αγλαντζιάς, συντονιστής και πρώην παίχτης της ομάδας

Ο Γιάννος Παντελίδης ανήκει στο ξεχωριστό κλαμπ προπονητών του νησιού μας που έχουν συνδέσει το όνομά τους με μία συγκεκριμένη ομάδα μπάσκετ. Ο κόουτς Παντελίδης φτάνει σύντομα τα 20 χρόνια στην ομάδα. Δύο δεκαετίες στο ίδιο “σπίτι”. Δεν βρίσκεις συχνά αυτό το φαινόμενο στα κυπριακά δεδομένα και γενικά στο μπάσκετ παγκοσμίως.

Ήταν μεγάλη η χαρά μου να πάρω συνέντευξη στον επί 6 χρόνια προπονητή μου στις ακαδημίες του Όλυμπου. Ο Γιάννος ο Παντελίδης σημαίνει πολλά για εμάς τους παλιούς του παίχτες (και όπως όλα τα πρόσωπα που συνθέτουν τον Όλυμπο, ο κόουτς Πίπης, ο κ. Ανδρέας ο φροντιστής, ο κόουτς Γιώργος Κοσμάς, ο πρόεδρος του σωματείου κλπ). Δυστυχώς, λόγω των συνεπειών της πανδημίας δεν είχα τη χαρά να τον βλέπω τακτικά πέρσι όσο τον έβλεπα στο παρελθόν, ωστόσο χαίρομαι που η συνέντευξη αυτή ήταν η αιτία να ξαναβρεθούμε μετά από καιρό.

Ως συντάκτης του Cyprus Basket και ως συντακτική ομάδα έχουμε δηλώσει πολλάκις το ότι θα προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε το μπάσκετ στην Κύπρο και να δώσουμε σε αυτό το υπέροχο άθλημα τη θέση που του αξίζει. Κατανοούμε ότι για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να δώσουμε βάση στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και τους παίχτες που είναι ακόμα παιδιά γιατί αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Για αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες παρόμοιες συνεντεύξεις και με άλλους προπονητές που προέρχονται από άλλες ομάδες.

Coffee House