Τέλος εποχής για Γιανναρά

0

H Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία με τον Ομοσπονδιακό Προπονητή, Παναγιώτη Γιανναρά, καθώς ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του με την ομάδα του, Qatar Sports Club, δεν του επιτρέπουν να παραμείνει στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών για την Α’ Προκριματική Φάση του Ευρωμπάσκετ 2021 που θα αρχίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Παναγιώτης Γιανναράς ανέλαβε ως προπονητής της Εθνικής Ανδρών Κύπρου το 2013, κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (2013, 2017) σε ισάριθμες συμμετοχές.

Αξιόλογη ήταν και η πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Κύπρου και στα Προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ 2017 όπου πέτυχε δύο νίκες στον όμιλο και τερμάτισε στην 3η θέση. Παράλληλα υπήρξε προπονητής της Εθνικής Ανδρών Κ20 της Κύπρου, με πολύ θετικές παρουσίες σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 2013 και το 2014.

Ακολουθεί επιστολή εκ μέρους του Παναγιώτη Γιανναρά προς την ΚΟΚ:

“Ένας κύκλος κλείνει σήμερα τουλάχιστον προσωρινά… με την πιο κάτω επιστολή προς την ομοσπονδία την οποία κοινοποιώ.

Αξιότιμοι κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Μετά απο πάροδο αρκετών χρόνων σαν ομοσπονδικός προπονητής και μέσα απο πολλές όμορφες στιγμές (γιατί για μένα μόνο τέτοιες υπήρξαν στις Εθνικές Ομάδες έστω και αν αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες), με πολύ βαριά καρδιά αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου απο τη θέση του προπονητή της Εθνικής Αντρών.
Μοναδικός λόγος της παραίτησης μου είναι οι υποχρεώσεις που έχω με την ομάδα μου, Qatar Sports Club, και το συμβόλαιο με το οποίο δεσμέυομαι. Η Διοίκηση της ομάδας, μου παραχώρησαν άδεια για συμμετοχή στους φετινούς ΑΜΚΕ αλλά κατέστη αδύνατο να εξασφαλίσω αντίστοιχη άδεια και για τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο παρά τις όποιες προσπάθειες.
Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής, περήφανος και ευλογημένος που είχα την ευκαιρία, υπηρετώντας το άθλημα που αγαπάω, να προσφέρω στην χώρα μου και στην καλαθοσφαίριση, βάζοντας κι εγώ ένα λιθαράκι στην πρόοδο και ανάπτυξη του αθλήματος.
Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω κάποιες από τις αγωνιστικές επιτυχίες που είχαν οι ομάδες μας κατα τη διάρκεια της θητείας μου ως Ομοσπονδιακός προπονητής:
1. Χρυσό μετάλλιο στους ΑΜΚΕ (2013, 2017)
2. Δύο πολύ καλές παρουσίες στα ευρωπαικά πρωταθλήματα U20 Division B της FIBA (2014 – 8η θέση η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ «μικρή» εθνική ομάδα, 2014 – 11η θέση και Fair Play Award)
3. Προκριματικά Ευρωπαικού Πρωταθλήματος (2016) – η καλύτερη παρουσία της εθνικής ανδρών τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον (φιλικά και στους επίσημους αγώνες συγκομιδή 8 βαθμών)

Πέρα από τα παραπάνω, σημαντικότερα επιτεύγματα για μας ήταν:
1. Η επανέναρξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΚΟΚ και η επαναλειτουργία των κλιμακίων ανα επαρχία (2013)
2. Η προετοιμασία στην Αθήνα, με εισαγωγή νεαρών καλαθοσφαιριστών απο την εθνική U20 και κατ’επέκτασην η βοήθεια ανάδειξης αρκετών νέων παιδιών στο πρωτάθλημα (2015). Πολλά από τα παιδιά αυτά συνεχίζουν σήμερα το μπάσκετ και βρίσκονται στο ρόστερ της εθνικής ομάδας και των Σωματείων τους, λόγω αυτού του Σχεδιασμού (Ελευθερίου, Μαντοβάνι, Κοιλαράς, Κουμής κ.α.)
3. Υποδειγματική παρουσία και συμπεριφορά και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα απο καμμία απο τις εκάστοτε Εθνικές
4. Εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα σε όλους τους αθλητές αλλά και σε όλους τους συνεργάτες που συμμετείχαν σε όλες τις Εθνικές. Αποκορύφωμα η ομάδα που αγωνίστηκε στους ΑΜΚΕ 2017 που εκτός από το χρυσό μετάλλιο, εξασφάλισε τα κολακευτικά σχόλια όλων των μελών της κυπριακής επιτροπής και των υπεύθυνων της ΚΟΕ.
5. Η άψογη συνεργασία με την διοίκηση της ομοσπονδιας (Προέδρο, Γενικό Διευθυντή, Προέδρο και Επιτροπή εθνικών ομάδων και κατ΄επέκταση τα μέλη του Δ.Σ).

Φυσικά τίποτα απο όλα αυτά δέν θα ήταν εφικτό αν δέν είχα την εμπιστοσύνη του τέως προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γιώργου Χρυσοστόμου, αλλά και την αμέριστη και συνεχή βοήθεια, εμπιστοσύνη και στήριξη του νυν προέδρου, του αγαπητού φίλου κ. Λούη Δημητρίου.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους αθλητές που είτε αγωνίστηκαν είτε απλά συμμετείχαν σε κάποιές από τις προετοιμασίες της Ομάδας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, με τους οποίους μοιραζόμασταν τα πάντα, Νίκο Λαμπρία, Νικόλα Παπαδόπουλο, Σεραφείμ Κυριακίδη και Κυριάκο Ελευθερίου. Χωρίς εσάς φίλοι μου, ο δρόμος θα ήταν δύσβατος και τίποτα δε θα ήταν δυνατόν να γίνει πραγματικότητα.
Σας ευχαριστώ όλους απο καρδιάς.
Δεν θα πώ αντίο….θα πω στο επανιδείν με μία μικρή παράκληση-προτροπή προς όλους: Αγαπάτε την Εθνική Ομάδα. Είναι η ομάδα όλων μας”.

Με τιμή και εκτίμηση,

Παναγιώτης Γιανναράς
Ομοσπονδιακός Προπονητής

Coffee House